Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Stille, Björn
Publications (3 of 3) Show all publications
Stille, B. (2016). 20 år av skarpa projekt i högskolan: Lärdomar 1995-2015. In: Dahlqvist, Claes & Larsson, Stefan (Ed.), Lärarlärdom 2016: Högskolan Kristianstad. Paper presented at Lärarlärdom, Kristianstad (pp. 21-39). Kristianstad: Kristianstad University Press
Open this publication in new window or tab >>20 år av skarpa projekt i högskolan: Lärdomar 1995-2015
2016 (Swedish)In: Lärarlärdom 2016: Högskolan Kristianstad / [ed] Dahlqvist, Claes & Larsson, Stefan, Kristianstad: Kristianstad University Press , 2016, p. 21-39Conference paper, Published paper (Refereed)
Abstract [sv]

På Blekinge tekniska högskola finns sedan länge en tradition av skarpa studentprojekt. Med det menas projekt med kunder i form av företag och organisationer utanför högskolan. Detta gjordes inom många ämnen, men främst inom utbildningsprogrammen programvaruteknik, människor- datateknik-arbetsliv (MDA) och fysisk planering. Jag har under tjugo år haft förmånen att delta i utbildningar med sådana inslag och den här artikeln är ett försök att sammanfatta erfarenheter av dessa verksamheter samt visa på problem och möjligheter för den högre utbildningen. Dessa projekt har tidigare beskrivits i olika högskolepedagogiska sammanhang. Det jag vill göra i den här rapporten är att utgå från tre någorlunda detaljerade fallbeskrivningar från tre olika utbildningsprogram och med dessa visa på hinder och möjliggörare för att driva skarpa projekt inom högskolans ram från A- till masternivå och för olika slag av utbildningar, allmänna som mer professionsinriktade. Jag vill också illustrera en utveckling från att ha skarpa projekt i vanliga högskolekurser till att vad som närmast kan betraktas som en ny utbildningsform där det blir tydligt att de skarpa projekten med arbetslivets logik och rörelsemönster är annorlunda än vad som gäller för lärande i högskolekurser. Denna utbildningsform kallar jag för hybridkurser, som är en hybrid av högskola med dess ”skollogik” och arbetslivets olika logiker. Att förena dessa logiker i en kurs i nuvarande strikt uppstyrda högskolesystem är komplicerat. Fallbeskrivningarna ger exempel på olika sätt att göra dessa problem tydliga och lyfta fram möjligheter till lösningar. Avslutningsvis leder detta in mig på frågan om vad det är för fel på dagens högskolesystem. Buden är många, både från akademi och näringsliv. Kanske vore en moderniserad polyteknisk utbildning en möjlig vägframåt?

Place, publisher, year, edition, pages
Kristianstad: Kristianstad University Press, 2016
Keywords
högskolepedagogik, högre utbildning, samverkan, projektarbete, civilingenjörsutbildning
National Category
Pedagogy
Identifiers
urn:nbn:se:bth-13996 (URN)
Conference
Lärarlärdom, Kristianstad
Available from: 2017-03-13 Created: 2017-03-13 Last updated: 2017-03-22Bibliographically approved
Stille, B. (2013). Att organisera utbildning som en hybrid mellan högskola och skarpa projekt i industrin. In: : . Paper presented at 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar, Umeå.
Open this publication in new window or tab >>Att organisera utbildning som en hybrid mellan högskola och skarpa projekt i industrin
2013 (Swedish)Conference paper, Published paper (Refereed)
Abstract [sv]

På civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Blekinge tekniska högskola har vi under tre års tid drivit en kurs i projektorganisation organiserad som en hybrid mellan skola och skarpa projekt i industrin. Hybridkurser är ett försök att få högskoleutbildning att knyta an till utveckling, design, byggande, utforskning, undersökning och teoriutveckling och inte enbart läsa, skriva, lyssna, prata och lära det som andra redan vet, i dagens värld otillräckliga mål. Syftet är att få studenterna att lära sig både det redan kända och det nya: det som ska utvecklas. Artikeln redogör för undervisningexperimenten med hybridkurser.

Keywords
högskolepedagogik, högre utbildning, samverkan, projektarbete, civilingenjörsutbildning, kvalifikationer
National Category
Didactics
Identifiers
urn:nbn:se:bth-13999 (URN)
Conference
4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar, Umeå
Available from: 2017-03-14 Created: 2017-03-14 Last updated: 2017-03-22Bibliographically approved
Björkman, J., Elovaara, P., Fredriksson, E., Stille, B. & Sutter, B. (2012). FoU vid MAM (3). I närkamp med "tredje uppgiften"..
Open this publication in new window or tab >>FoU vid MAM (3). I närkamp med "tredje uppgiften".
Show others...
2012 (English)Report (Refereed)
Abstract [en]

Ur förordet: Högskolans ”tredje uppgift” är att samverka med aktörer utanför högskolan och göra det som ett nytt sätt att bedriva undervisning och forskning och inte som någon extra pålagd vid-sidan-uppgift. De tre artiklarna i detta nummer av FoU vid MAM har vi samlat under titeln I närkamp med den ”tredje uppgiften”. De är exempel på hur samverkan med utomakademiska aktörer kan se ut i praktiken. Denna praktik är förstås olikartad. Här i förordet lyfter jag fram två teman i artiklarna. Ett tema är vad för slags samverkan det är fråga om. Det andra temat är att samverkan kan vara konfliktfylld. Sammantaget säger dessa teman något viktigt om samverkansuppgiften: Vilka samhällsaktörer är inblandade och hur ska de olika intressen de representerar hanteras produktivt när nya utvecklingsgrupperingar skapas i FoU-arbetet?

Series
Blekinge Tekniska Högskola Forskningsrapport, ISSN 1103-1581 ; 5
Keywords
Högskolan, Tredje uppgiften
National Category
Business Administration Pedagogy
Identifiers
urn:nbn:se:bth-00536 (URN)oai:bth.se:forskinfoC47CFE08616E3390C1257A610040CBED (Local ID)oai:bth.se:forskinfoC47CFE08616E3390C1257A610040CBED (Archive number)oai:bth.se:forskinfoC47CFE08616E3390C1257A610040CBED (OAI)
External cooperation:
Available from: 2012-09-25 Created: 2012-08-21 Last updated: 2016-09-06Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications