Sjuksköterskors upplevelser av arbetsrelaterad stress påverkan på omvårdnadsarbetet: En litteraturstudie
2017 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Bakgrund: Stress är en viktig del av livet men kan orsaka problem när det inte är hanterbart. Arbetsrelaterad stress kan påverka sjuksköterskors förmåga att utföra arbetsuppgifter samt fatta beslut vilket kan vara avgörande för patientsäkerheten.
Syfte: Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskors upplevelser av arbetsrelaterad stress påverkan på omvårdnadsarbetet.
Metod: En kvalitativ litteraturstudie baserad på 13 vetenskapliga artiklar. Analysen utfördes med hjälp av Graneheim och Lundmans beskrivning av innehållsanalys.
Resultat: I resultatet redovisas kategorierna Bristfällig vårdkvalitet, patientens säkerhet hotas och en stressad sjuksköterska påverkar. Det visade sig att sjuksköterskorna upplevde en bristfällig vårdkvalitet eftersom de inte kunde möta patienternas behov och att den arbetsrelaterade stressen hotade patientens säkerhet på flera sätt. Sjuksköterskorna upplevde även att en stressad sjuksköterska påverkar omvårdnadsarbetet negativt.
Slutsats: Resultatet visar att arbetsrelaterad stress är ett globalt problem för sjuksköterskor då det påverkar både patientens omvårdnad och sjuksköterskans personliga hälsa. Sjuksköterskorna beskrev att de inte kunde leva upp till de förväntningar som ställs på dem på grund av den ständiga stressen. Enligt vårdfilosofin ska fokus ligga på patientens individuella behov, men det visar sig att det svårt att ge en personcentrerad och säker vård.
Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 37
Keywords [sv]
Arbetsrelaterad stress, omvårdnadsarbetet, upplevelser, sjuksköterskor
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:bth-14371OAI: oai:DiVA.org:bth-14371DiVA, id: diva2:1099079
Subject / course
OM1434 Degree Project in Nursing Science
Educational program
OMGSS Bachelor of Nursing Science
Supervisors
Examiners
2017-05-292017-05-292017-05-29Bibliographically approved