Bakgrund: Strålbehandling är en av det vanligaste och viktigaste behandlingsmetoderna vid cancer. Var tredje person i Sverige drabbas någon gång under sin livstid av cancer. Strålbehandlingen orsakar vanligtvis fysiska och psykosociala problem. Biverkningar som uppstår till följd av strålbehandlingen beror på vilken kroppsdel som behandlats med strålning. Det krävs individuella strategier för personer att ta sig igenom den nya situationen som uppstår i samband med strålbehandling. En viktig aspekt är att sjuksköterskan förmedlar tydlig och relevant information, detta leder till en trygghetskänsla för personen.
Syfte: Syftet med studien var att belysa personers upplevelser av strålbehandling i samband med en cancersjukdom.
Metod: En kvalitativ litteraturstudie baserad på åtta patografier. Innehållsanalysen tillämpades enligt Lundman och Hällgren Graneheims beskrivning av kvalitativ innehållsanalys tillsammans med en induktiv ansats.
Resultat: Personer som genomgår strålbehandling upplever en påverkan fysiskt och psykiskt. Biverkningar till följd av strålbehandlingen resulterade i att personerna upplevde trötthet, håravfall samt ljuskänslighet och skador på huden som gjorde att många inte kunde vistas i solen. Den psykiska påverkan kunde bestå av att inte veta vilken effekt som behandlingen hade och hur framtiden skulle se ut samt att acceptera de nya situationerna som uppstår.
Slutsats: Studiens resultat bidrar till ökad kunskap och förståelse till sjuksköterskan för hur personer upplever strålbehandling i samband med en cancersjukdom från inledande fas tills att behandlingen är avslutad. Kunskapen och förståelsen utvecklar möjligheten för sjuksköterskan att ge bättre omvårdnad för personer som genomgår strålbehandling.