Musikens upplevda påverkan på personer med demenssjukdom
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Bakgrund: 50 miljoner människor i världen beräknas leva med någon form av demenssjukdom. En svårighet vid omvårdnad av personer med demenssjukdom är att bemöta de kognitiva samt beteendemässiga och psykologiska symptom som ofta uppvisas. I dagens demensvård vill det undvikas att farmakologiska behandlingsmetoder sätts in innan bakomliggande orsaker har utretts och att adekvata omvårdnadsåtgärder har utförts för att försöka minska dessa symptom. Icke farmakologiska metoder ses därför som den initiala åtgärden där musik har setts som ett möjligt tillvägagångsätt att i en omvårdnadskontext minska på de beteendemässiga och psykologiska symptomen hos personer med demenssjukdom. Musik har visat sig kunna minska aggressivitet, öka förmågan att minnas samt verkat ångestdämpande hos personer med demenssjukdom.
Syfte: Studiens syfte var att beskriva upplevelser av musikens påverkan på personer med demenssjukdom i en omvårdnadskontext.
Metod: För att besvara studiens syfte valdes en litteraturöversikt baserad på kvalitativa vetenskapliga artiklar som metod, utformad efter ett flödesschema i nio steg av Polit och Beck (2017) som beskriver processen av en litteraturöversikt. Studiens resultat baseras på 7 vetenskapliga artiklar av kvalitativ design
Resultat: I resultatet presenteras tre teman: upplevelsen av förändrat socialt samspel, upplevelsen av motorisk påverkan och upplevelsen av förändrad sinnesstämning.
Slutsats: Resultatet visar att musiken kan verka främjade för personer med demenssjukdom i en omvårdnadskontext. Musiken har upplevts att i de flesta fall ha en positiv påverkan på personer med demenssjukdom. Musiken har upplevts påverka det sociala samspelet hos personer med demens genom att bland annat öka deras kommunikativa förmåga, de har upplevts mer samarbetsvilliga, bli gladare och även att den motoriska förmågan har ökat. En annan slutsats som drogs var att fler kvalitativa studier som berör upplevelser av musikens påverkan på personer med demenssjukdom behöver utföras och att det inom kontexten saknas studier med personcentrerat förhållningsätt.
Place, publisher, year, edition, pages
2020. , p. 34
Keywords [sv]
Demenssjukdom, Alzheimers sjukdom, Vaskulär demens, Frontotemporal demens, Musik, Omvårdnad, Personcentrerad vård, Icke-farmakologiska behandlingar
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:bth-19173OAI: oai:DiVA.org:bth-19173DiVA, id: diva2:1391958
Subject / course
OM1504 Examensarbete i omvårdnad
Educational program
OMGSP Bachelor of Nursing Science
Supervisors
Examiners
2020-02-072020-02-052020-02-07Bibliographically approved