Bakgrund: Stroke är ett stort folkhälsoproblem som ofta leder till att det även blir ett omvårdnadsproblem eftersom strokevården inte alltid är anpassad till patientens förväntningar och förhoppningar. Patienters upplevelser är sällan medräknade när omvårdnadsplaner och omvårdnadsåtgärder sätts in. Patientens behov tillsammans med relationen mellan patient och sjuksköterskan är det mest centrala i omvårdnaden och en viktig faktor för att omvårdnaden ska bli en så positiv upplevelse som möjligt.
Syfte: Syftet var att beskriva patienters upplevelser av omvårdnaden på sjukhus efter en stroke
Metod: Kvalitativ litteraturstudie med en induktiv ansats.
Resultat: Nio vetenskapliga artiklar användes i resultatet. I resultatet framkom det tre huvudkategorier och sju underkategorier. Huvudkategorierna beskriver Upplevelser av kroppslig omvårdnad, Upplevelser av vårdrelationen och Upplevelser av delaktigheten. De tre huvudkategorierna tar upp både positiva och negativa upplevelser av omvårdnaden ur ett patientperspektiv.
Slutsats: Ur resultatet av de inkluderade vetenskapliga artiklar påvisas det att strokepatienterna upplevde en brist i flertalet olika aspekter. De erfor brist på information, kommunikation med vårdpersonal samt delaktighet. Däremot framkommer det i resultatet att patienterna hade positiva upplevelser av stöd i att återfå kroppsliga funktioner samt när sjuksköterskan lyssnade och försökte anpassa kommunikationen för att patienten skulle förstå. Denna studie har således gett inblick i vilka brister som finns gällande omvårdnad av strokepatienter på sjukhus och väckt tankar om hur denna problematik potentiellt ska kunna lösas.