Våldsutsatta kvinnors upplevelser av sjuksköterskors bemötande i hälso- och sjukvården: En allmän litteraturöversikt
2023 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Bakgrund: 25% av alla kvinnor i världen i åldrarna 15-49 år har minst en gång i livet utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld av sin partner. Förekomsten av utsatthet för våld i nära relation är störst hos kvinnor. Flertalet studier visar att det finns brister i hälso- och sjukvårdens sätt att bemöta och upptäcka våldsutsatta kvinnor. Den grundutbildade sjuksköterskans sätt att förmedla respekt och empati i kombination med att erbjuda omsorg kan vara avgörande för våldsutsatta kvinnors upplevelser av sjuksköterskors bemötande.
Syfte: Syftet var att beskriva våldsutsatta kvinnors upplevelser av sjuksköterskors bemötande i hälso- och sjukvården.
Metod: En allmän litteraturöversikt med induktiv ansats som bygger på nio artiklar av kvalitativ metod. Artiklarna analyserades med Fribergs analysmodell i fyra steg.
Resultat: Resultatet bestod av två huvudkategorier och sex underkategorier. Huvudkategorierna var: bemötande som upplevs negativt och bemötande som upplevs positivtmed underkategorierna: att inte bli tagen på allvar, brist på personcentrerad vård, bristfällig kommunikation, att bli tagen på allvar, att få frågan ställd och god kommunikation.
Slutsats: Studien visade att våldsutsatta kvinnor har olika upplevelser av sjuksköterskors bemötande. Däremot upplevde majoriteten av kvinnorna ett negativt bemötande. Vidare behövde sjuksköterskor mer utbildning och kunskap inom området.
Place, publisher, year, edition, pages
2023. , p. 62
Keywords [sv]
Bemötande, kvinnor, sjuksköterskor, upplevelser, våld i nära relation
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:bth-25873OAI: oai:DiVA.org:bth-25873DiVA, id: diva2:1825182
Subject / course
OM1542 Självständigt arbete 15,0 hp
Educational program
OMGSP Bachelor of Nursing Science
Supervisors
Examiners
2024-01-102024-01-092024-01-10Bibliographically approved