Övergången från det traditionella samhället till dagens moderna samhälle återspeglas i våra bostäder. Från att tidigare ha värdesatt funktionalitet framför utseende upplever vi att individer väljer att omge sig med ting som de och andra kan identifiera sig med. Hur vi bor och hur vi inreder vår bostad har blivit ett sätt att ge uttryck för vilka vi är, både inför oss själva och för andra. Studiens syfte är att ur ett identitetsperspektiv öka förståelsen för på vilket sätt heminredning uttrycker vem individen är eller önskar vara. Studien utgår från följande frågor: Hur uttrycker en grupp män och kvinnor sina identiteter i relation till bostadens utformning och inredning? Är det viktigt att ha en unik stil?
För att besvara vårt syfte har vi betraktat det valda ämnet utifrån tre perspektiv: identitet, konsumtion och smak. De teoretiska utgångspunkterna vi har valt att utgå från är Anthony Giddens självidentitet, Zygmunt Baumans teori om konsumtionssamhället samt Pierre Bourdieus resonemang om hur smak konstrueras. Den metod som tillämpas i studien är kvalitativ metod med fokusgrupper bestående av två grupper med män och kvinnor i åldern 20-30 år.
Resultatet visade informanternas identitet uttrycks genom aktiva val av möbler, dekorationer och färger. Hemmet betraktas som en förlängning av informanternas identitet och utformandet av deras hem omskapas i takt med hur deras livssituation ändras. Fem identitetsbeskrivande kategorier av heminredning i hemmet kunde urskiljas: ting som beskriver deras egenskaper, sociala relationer, intressen, smak och livssituation. Det är för samtliga informanter viktigt att hemmet ska vara unikt samtidigt som det ska vara eftertraktat. Andra ska beundra och eftersträva de ting som finns i informanternas hem men det bör inte vara tillgängligt för alla.