Sjuksköterskans upplevelser av att ge omvårdnad till patienter inom palliativ vård: En empirisk studie
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Bakgrund: Sjuksköterskans roll på en avdelning med vårdplatser för palliativ vård i livets slutskede innebär att ge omvårdnad till patienter som har en palliativ diagnos, att ta hand om dess anhöriga men också att kunna samarbeta med både patient, anhöriga och olika professioner. Att arbeta som sjuksköterska inom den palliativa vården kan innebära både glädje och sorg. Glädje för att de flesta patienter får ett bra och värdigt slut och sorg för att en människas liv tar slut. För många sjuksköterskor kan detta arbetet vara både fysiskt, psykiskt och känslomässigt krävande. Det finns få studier som beskriver hur sjuksköterskorna upplever omvårdnaden av patienter inom den palliativa vården samt vilka behov sjuksköterskorna har. En sådan studie skulle kunna bidra med kunskap som kan användas för att identifiera behov hos sjuksköterskorna. Blir dessa behov uppmärksammade kan det främja en god omvårdnad.
Syfte: Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskans upplevelser av att ge omvårdnad till patienter på en vårdavdelning som erbjuder palliativa vårdplatser.
Metod: Studien var en empirisk kvalitativ studie där fyra sjuksköterskor, som arbetar inom palliativ vård både i kommun och i landsting i södra Sverige, blev intervjuade. Innehållsanalysen till studien var inspirerad av Graneheim och Lundman.
Resultat: Resultatet visade att sjuksköterskans upplevelser av att ge omvårdnad till patienter på en vårdavdelning som erbjuder palliativa vårdplatser omfattar flera områden. Innehållsanalysen ledde fram till tre kategorier och två underkategorier. Kategorierna blev Att vara professionell, med underkategorier Kommunikation och Behov av stöd, Att befinna sig i komplexa omvårdnadssituationer samt Att samarbeta med anhöriga.
Slutsats: Sjuksköterskor som arbetar på en vårdavdelning som erbjuder palliativa vårdplatser upplevde arbetet som komplext, då det kunde vara känslomässigt krävande. De upplevde också arbetet som givande då de kände tacksamhet från patient och anhöriga. Kommunikation med patient och anhöriga upplevdes svårt till en början för sjuksköterskorna. Samarbete med de anhöriga var en viktig del i arbetet. Denna studie skulle kunna bidra med att uppmärksamma de behov sjuksköterskorna har vilket i sin tur kan främja en god omvårdnad.
Place, publisher, year, edition, pages
2016. , p. 35
National Category
Medical and Health Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:bth-11991OAI: oai:DiVA.org:bth-11991DiVA, id: diva2:933866
Subject / course
OM1434 Degree Project in Nursing Science
Educational program
OMGSS Bachelor of Nursing Science
Supervisors
Examiners
2016-06-082016-06-072016-06-08Bibliographically approved